Warmtemanagement neonatologie
Hypothermie bij prematuren: een groot probleem op de NICU
Feiten:
• 7,4% van alle zwangerschappen resulteert in een vroeggeboorte.
• Hypothermie komt voor bij 25% van de baby’s met een geboortegewicht van 2500 g en bij 56% van de baby’s met een geboortegewicht lager dan 750 g.
• 29% van de prematuren die voor 30 weken zwangerschap geboren worden via keizersnede worden opgenomen op de NICU met een lichaamstemperatuur van minder dan 35,6°C.
• 66% tot 93% van de pasgeborenen met een extreem laag geboortegewicht worden op de NICU opgenomen met hypothermie.
Thermoregulatie is een zeer belangrijke, bepalende factor in de overlevingskansen van premature baby’s met een laag geboortegewicht. Neonaatjes hebben namelijk onvoldoende vetweefsel om hun lichaamstemperatuur zelf te reguleren en zijn dus erg vatbaar voor hypothermie. Wist u dat een premature baby tussen 0,2°C en 1,0°C van zijn lichaamswarmte per minuut verliest bij afwezigheid van medische hulpmiddelen? Nochtans zijn er eenvoudige oplossingen. Zo is het plaatsen van een baby in een PE zak onmiddellijk na de geboorte een efficiënte, eenvoudige en veilige manier om warmteverlies te voorkomen.
Een premature baby heeft echter veel verzorging nodig en tijdens de manipulaties van zorgverleners (o.a. bij het plaatsen van een katheter) verliezen deze baby’s veel warmte. Door verlies van lichaamswarmte preventief te bestrijden, verlaagt u de kans op infecties en sterfte met 18 – 42%.
Om de allerzwaksten te beschermen, heeft Vygon Neohelp op de markt gebracht: een steriele, dubbellaagse PE zak die hypothermie voorkomt en beschikt over wegscheurbare openingen die de toegang tot de umbilicale of centraal veneuze katheter vergemakkelijken.